Συχνές Ερωτήσεις


Πότε και γιατί να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, άρα μοναδικές είναι και οι ανάγκες του. Οι λόγοι που μπορούν αν οδηγήσουν κάποιον στο να επισκεφτεί ένα θεραπευτή είναι προσωπικοί και διαφορετικοί για το καθένα και μπορούν να ποικίλουν από τη διαχείριση ενός συγκεκριμένου πρακτικού προβλήματος (π.χ. τη λήψη μιας απόφασης) ή μιας ψυχολογικής δυσκολίας έως την επιθυμία να γνωρίσει κανείς καλύτερα τον εαυτό του.

Αντίστοιχα, το πότε θα αποφασίσει κάποιος να ξεκινήσει μια θεραπευτική διαδικασία είναι μια προσωπική απόφαση και επαφίεται στις ανάγκες και τις δυνατότητές του. Ωστόσο, πολλοί σκέφτονται να επισκεφθούν έναν ψυχοθεραπευτή πολύ καιρό πριν πάρουν την απόφαση, αβέβαιοι αν είναι η «σωστή» και αν αυτό που τους απασχολεί χρειάζεται ψυχοθεραπευτική υποστήριξη ή μπορούν να το επιλύσουν μόνοι τους. Η καλύτερη διέξοδος σε αυτό το δίλημμα είναι μια επίσκεψη σε ένα ψυχοθεραπευτή, προκειμένου να συζητηθεί μαζί του αυτό που απασχολεί το άτομο και το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Εξάλλου, καλό είναι κανείς να θυμάται ότι όσο καθυστερεί κάποιος να πάρει την απόφαση, έχει ως συνέπεια να χάνει τη βοήθεια που θα μπορούσε να έχει ήδη χρησιμοποιήσει και ενδεχομένως να επιβαρύνεται και η υπό συζήτηση κατάσταση. Ας μην ξεχνάμε ότι δυνατός είναι αυτός που ζητά βοήθεια όταν τη χρειάζεται. Βοήθεια να αντιμετωπίσει ό,τι τον δυσκολεύει, να εξελιχθεί και νε θέσει τις βάσεις για μια ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή.


Πώς λειτουργεί η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία θεραπευτικής φύσεως, όπως προκύπτει και από την ετυμολογία της λέξης, η οποία λειτουργεί μέσω της συζήτησης μεταξύ θεραπευτή και θεραπευομένου. Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς είναι πως η διαδικασία αυτή χρειάζεται ορισμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να παραχθούν αποτελέσματα, καθότι απαιτείται χρόνος για να αναπτυχθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών, να συζητηθεί σε βάθος το εκάστοτε ζήτημα και να βρεθούν οι καταλληλότεροι τρόποι διαχείρισης. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι η ψυχοθεραπεία είναι υποχρεωτικά μια διαδικασία που κρατάει χρόνια και στην οποία ο θεραπευόμενος καλείται να προβεί σε έναν απολογισμό της μέχρι τώρα ζωής του. Ο θεραπευτής έχει τις κατάλληλες γνώσεις προκειμένου να βοηθήσει το άτομο, ωστόσο ο ρόλος του δεν είναι να επιλύσει το πρόβλημα ή να επιβάλλει την άποψή του, αλλά να δράσει καθοδηγητικά, με τον θεραπευόμενο να είναι ειδικός στο πρόβλημά του και να θέτει τους στόχους και τα όρια της διαδικασίας αυτής. Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι ο θεραπευόμενος να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία, νιώθοντας πιο συνειδητοποιημένος και ήρεμος ως προς το θέμα που θέλησε να συζητήσει και να αντιμετωπίσει.


Τι να περιμένω από την πρώτη συνεδρία;

Η πρώτη συνεδρία είναι πολύ σημαντική, καθώς πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευομένου, όπου τα μέρη έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο. Στην πρώτη συνεδρία ο θεραπευόμενος έχει την ευκαιρία να αναφέρει τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να επισκεφθεί το θεραπευτή, καθώς και να τον γνωρίσει καλύτερα και να εκτιμήσει αν του ταιριάζει και αν θα ήθελε να προβεί μαζί του στην έναρξη της θεραπευτικής διαδικασίας.


Ο αριθμός των συνεδριών που χρειάζονται δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να γνωρίζει εκ των προτέρων. Η διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και επαφίεται κυρίως στη συνεννοήση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευομένου. Ωστόσο, γνωρίζοντας ότι ο ανθρώπινος ψυχισμός λειτουργεί περίπλοκα και σύνθετα, είναι σημαντικό κανείς να αντιλαμβάνεται ότι η ψυχοθεραπεία δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε πολύ άμεσα χρονικά πλαίσια. Επιπλέον, σε μια εποχή που όλα κινούνται με ραγδαίους ρυθμούς, καλό είναι κανείς να θυμάται ότι η ψυχοθεραπεία δεν είναι πολυτέλεια, αντίθετα είναι επιλογή που πηγάζει από την ανάγκη να βελτιώσει κανείς την ποιότητα της ζωής του, επομένως πρόκειται για μια επένδυση χρόνου με βραχυπρόθεσμα και μακρυπρόθεσμα αποτελέσματα για το σύνολο της ζωής του ατόμου.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστεί να κάνω;


Πόσο συχνές θα είναι οι συνεδρίες;

Όπως συμβαίνει με το πλήθος των συνεδριών, έτσι και η συχνότητά τους είναι κάτι που αποφασίζεται από κοινού μεταξύ θεραπευτή και θεραπευομένου. Εφόσον κάποιος αποφασίσει να ξεκινήσει μια θεραπευτική διαδικασία, η πιο σύνηθης συχνότητα είναι η εβδομαδιαία συνάντηση σε ώρα και μέρα που έχει αποφασιστεί αμοιβαία από τα δύο μέρη. Ωστόσο, μπορεί να συμφωνηθεί οτιδήποτε διαφορετικό. Ο λόγος που προτιμάται ευρέως η συνάντηση σε εβδομαδιαία βάση είναι το γεγονός πως η ψυχοθεραπεία αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία στην οποία το καθορισμένο πλαίσιο συναντήσεων λειτουργεί ευεργετικά για τον θεραπευόμενο.


Πόσο διαρκεί μια συνεδρία;

Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι 50 λεπτά. Αυτό συμβαίνει καθότι σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες μετά το πέρας 50 λεπτών της ώρας τα ζητήματα που έχουν ανακύψει, ξεκινούν να ανακυκλώνονται και η θεραπευτική διαδικασία αρχίζει να προκαλεί περισσότερη κούραση στα μέρη παρά να επιφέρει αποτέλεσμα.