
Ο θεραπευόμενος είναι ελεύθερος να μιλήσει για ό,τι τον απασχολεί στο πλαίσιο της συνεδρίας του. Κάποια από τα θέματα τα οποία απασχολούν τα άτομα που με επισκέπτονται είναι τα ακόλουθα: άγχος, αγχώδεις διαταραχές, κρίση πανικού, κατάθλιψη, φοβίες, ψυχοσωματικά συμπτώματα, διαταραχές ύπνου, εξάρτηση, εθισμός, εκφοβισμός, κακοποίηση, θυμός, βία, επιθετικότητα, πένθος, απώλεια, προβλήματα σχέσεων, διαζύγιο, σεξουαλικότητα, μητρότητα, εγκυμοσύνη, επιλόχειος κατάθλιψη, συμβουλευτική γονέων, αυτογνωσία και προσωπική ανάπτυξη, εικόνα σώματος, διατροφικές διαταραχές και άλλα.
Ατομική θεραπεία
Η ατομική θεραπεία απευθύνεται σε όλους όσους χρειάζονται υποστήριξη στη διαχείριση είτε συγκεκριμένων ζητημάτων είτε ποικίλων ψυχολογικών δυσκολιών. Μέσω της συνεργασίας θεραπευτή και θεραπευομένου αναγνωρίζονται και διερευνώνται τα ζητήματα που προβληματίζουν το άτομο, καθώς και η καταλληλότερη πορεία προς την αντιμετώπισή τους. Η θεραπεία μπορεί να έχει βραχεία ή μακρά διάρκεια ανάλογα με τη φύση του ζητήματος και κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των δύο μερών. Ωστόσο, η ατομική θεραπεία επιλέγεται και από άτομα που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ή ψυχολογική δυσκολία, αλλά επιθυμούν να γνωρίσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να αναγνωρίσουν το σύνολο των δυνατοτήτων τους και των αδύνατων σημείων τους και να επιτύχουν στο έπακρο την ανάπτυξή τους, προκειμένου να γίνουν η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού τους.
Θεραπεία εφήβων
Η εφηβεία αποτελεί μια μεταβατική περίοδο στη ζωή του ατόμου, η οποία προετοιμάζει το παιδί για την ενήλικη ζωή και ως εκ τούτου χαρακτηρίζεται από ραγδαίες βιολογικές αλλά και ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές. Ο έφηβος καλείται να ανταπεξέλθει σε μεγάλες ατομικές και κοινωνικές πιέσεις, που ενδεικτικά μπορεί να σχετίζονται με την αναζήτηση ταυτότητας, τη σεξουαλικότητα, την απόδοση στις σχολικές υποχρεώσεις, την επιλογή επαγγελματικής κατεύθυνσης, αλλά και τις κοινωνικές και οικογενειακές σχέσεις. Ωστόσο, όλα αυτά μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα να κατακλύζεται ο έφηβος από συναισθήματα άγχους, πίεσης και αδυναμίας απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, τα οποία δυσκολεύεται να διαχειριστεί.
Επιπλέον, η εφηβεία σηματοδοτεί συχνά την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι, καθιστώντας την έτσι την κατάλληλη περίοδο για την έναρξη μιας θεραπευτικής διαδικασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές όσο το δυνατόν νωρίτερα και ευκολότερα.
Σε αυτή την περίοδο, τόσο τα συμπτώματα, όσο και η μορφή αλλά και οι τεχνικές αντιμετώπισης της θεραπευτικής διαδικασίας είναι διαφορετικές και δανείζονται στοιχεία και από την ψυχοθεραπεία ενηλίκων, αλλά και παιδιών, με κύριο γνώμονα την εγκαθίδρυση μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του θεραπευτή και του εφήβου, διαφορετικής από τις οικογενειακές ή κοινωνικές συναναστροφές που έχει ήδη ο έφηβος, από την οποία μπορεί να επωφεληθεί.
Θεραπεία ζεύγους
Η θεραπεία ζεύγους απευθύνεται σε ζευγάρια που νιώθουν ότι δε λαμβάνουν την επιθυμητή ικανοποίηση και την πληρότητα μέσα από τη σχέση τους λόγω διαφόρων αιτίων (π.χ. απιστία, έλλειψη χρόνου, δυσχερής επικοινωνία, συναισθηματική απόσταση, σεξουαλικές δυσκολίες). Στόχος της θεραπευτικής διαδικασίας είναι η κατανόηση και η αντιμετώπιση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει το ζευγάρι, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και οι επιθυμίες και των δύο συντρόφων, αφενός ως ατόμων και αφετέρου ως ισότιμων μερών της σχέσης. Η φύση των προβλημάτων, ο μοναδικός χαρακτήρας του εκάστοτε ζευγαριού και η συνεννόηση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευομένων είναι οι κύριοι παράγοντες που προσδιορίζουν τόσο τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας, όσο και το αν οι συνεδρίες θα διεξάγονται από κοινού ή ατομικά.
Ομαδική θεραπεία
Στόχος της ομαδικής θεραπείας, όπως και της ατομικής, είναι η αντιμετώπιση ζητημάτων και ψυχολογικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα άτομα. Η διαφορά τους έγκειται στον αριθμό των θεραπευομένων που συμμετέχουν σε κάθε συνεδρία, καθώς στην ομαδική θεραπεία πρόκειται για ένα σύνολο ατόμων με κοινά ως επί τω πλείστον χαρακτηριστικά (π.χ. είδος προβλήματος, ηλικία, μορφωτικό επίπεδο). Παρότι το άτομο μπορεί να φοβάται την ομαδική θεραπεία για λόγους έκθεσης ή μη ιδιαίτερης προσοχής εκ μέρους του θεραπευτή, ο ίδιος αυτός κοινωνικός χαρακτήρας της ομάδας είναι που προσφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως η συνειδητοποίηση πως μοιράζονται και άλλοι το ίδιο πρόβλημα, η επίτευξη αποδοχής, ο συναγωνισμός, η μίμηση και η αλληλοβοήθεια. Η ομαδική θεραπεία συνήθως προτείνεται από το θεραπευτή μετά από μια πρώτη ατομική συνάντηση σε περιπτώσεις που θεωρεί ότι ο θεραπευόμενος μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο από αυτή τη μορφή θεραπευτικής διαδικασίας.
Συμβουλευτική γονέων
Η συμβουλευτική γονέων βοηθά και καθοδηγεί τους γονείς με συγκεκριμένες μεθόδους, προκειμένου να διεκπεραιώσουν επάξια το δύσκολο έργο της ανατροφής των παιδιών τους είτε επιθυμούν να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες δυσκολίες σε σχέση με το παιδί (π.χ. πένθος, διαζύγιο, προβλήματα συμπεριφοράς, άγχος) είτε να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις σχετικά με την κατανόηση και την καλύτερη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους σε καθημερινή βάση. Ξεχωριστή είναι η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η συμβουλευτική γονέων στους γονείς τα παιδιά των οποίων εισέρχονται ή διανύουν ήδη την περίοδο της εφηβείας, καθώς πολλές φορές η μετάβαση αυτή είναι εξίσου δύσκολη και για εκείνους. Δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μη νιώθουν μόνοι και να μπορούν αν προετοιμαστούν για την απαιτητική αυτή ηλικία. Επιπλέον, στο πλαίσιο της συμβουλευτικής γονέων παράλληλος στόχος είναι και η κατανόηση και βελτίωση του εαυτού του γονέα ως άτομο. Με το τρόπο αυτό, μέσα από την ατομική βελτίωση, μπορεί κανείς να βελτιώσει και τις σχέσεις του με τους άλλους, ενώ ταυτόχρονα να αποτελεί ένα θετικό πρότυπο για τα παιδιά του.
Συμβουλευτική και Επαγγελματικός προσανατολισμός
Ο τύπος αυτός συμβουλευτικής έχει ως στόχο την υποστήριξη των ατόμων, και κυρίως των εφήβων, όσον αφορά την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους αναζήτηση. Η συμβουλευτική αυτή πραγματοποιείται μέσω ενός άρτια οργανωμένου και συστηματικού προγράμματος επαγγελματικού προσανατολισμού, αποτελούμενο από διακριτά και σαφή στάδια, που βοηθούν το άτομο να συνειδητοποιήσει τις γνώσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντα και τις αξίες του, να είναι ικανό να λαμβάνει αποφάσεις για τις σπουδές και την επαγγελματική του πορεία και να σχεδιάζει και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τη σταδιοδρομία του.
Εξ αποστάσεως θεραπεία
Η εξ αποστάσεως θεραπεία αξιοποιεί τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας και αφορά τις θεραπευτικές συνεδρίες που πραγματοποιούνται μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου χωρίς να χρειάζεται ο θεραπευτής και ο θεραπεύομενος να συναντιούνται από κοντά. Αυτός ο τύπος θεραπείας απευθύνεται σε άτομα που αδυνατούν να επισκέπτονται το θεραπευτή και αποφασίζεται από κοινού μεταξύ θεραπευτή και θεραπευομένου.
Συντονισμός σεμιναρίων και εργαστηρίων
Στο πλαίσιο συνεργασίας με ποικίλους φορείς, παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας και συντονισμού επιμορφωτικών σεμιναρίων και βιωματικών εργαστηρίων σε πληθώρα θεμάτων κατόπιν συνεννόησης. Τα θέματα, η μορφή και η διάρκειά τους αποφασίζονται από κοινού με τον ενδιαφερόμενο φορέα, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του προγράμματος. Τα σεμινάρια και τα εργαστήρια αυτά μπορούν να απευθύνονται σε μεγάλες ή/και μικρές ομάδες, οι οποίες ποικίλουν ανάλογα με το υπό συζήτηση θέμα (π.χ. μαθητές, παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί, στελέχη εταιρίας, εργαζόμενοι).